30.12.11

AZAM TAHUN BARU 2012


assalammualaikum w.b.t
hi...
tinggal lagi beberapa hari kite semua akan menyambut tahun baru 2012.
so apa azam u olls semua??

azam i tahun hadapan ialah ingin memiliki rumah sendiri...
yela kan, sampai bile i nk duduk kuarters penjara 2 je kn??
rumah pn makin lame makin mahal...
so i n en.suami makin nekad nk beli rumah...
xkire la rumah baru ke lame ke, we olls nk beli jgk...
sekarang ni nak kumpul harta je...
anak pn akan bertambah tak lama lagi, so kenela beli rumah...
rumah idaman i semestinya la rumah banglo..


tp xkn dapat punya la...
mahal kawww...
alamatnya kalau beli rumah banglo kene makan pasir la jawabnye...
cari rumah yg mampu dimiliki je..
banglo 2 tunggu la nnt lau en.suami naik pangkat jadi pengarah penjara ke baru la blh beli banglo...
ye dak???


harap2 impian i n en.suami tercapai la...
baru la syok nk hias rumah cantik2...
ni dok kuarters, nk hias pn mcm malas je kn??
alal kalau dh malas 2 malas jgk...
xyah la ko bagi alasan macam2 anum oi...
hahahaha

ok ape2 pn i nk ucapakn pada uolls sume selamat bercuti n selamat menyambut tahun baru 2012...
jmp lg tahun hadapan...
cettt mcm lame lagi je tahun depan 2...
hahahahaa



29.12.11

debot ddk di troli



video ni sj i rakam...
lawak tgk debot ddk dlm troli 2...
diam je dia...
diam mybe sbb tkt or sbb br bgn tdo...
jom layan video ni...



pertemuan dua saudara



salam...
entri kali ni i nk cerita menegani pertemuan dua saudara yg dh bertahun2 xbjmpa...
ha cm hebat kn cerita i ni??
dua saudara yg dimaksudkan bkn org len pn...
iaitu my mom n adik dia..
aunty i ni ataupun i panggil dia mak lang menetap di sarawak..
my mom mmg asal sne...
adik bradik my mom ada 3org...
my mom yg kedua...
hanya my mom je yg ikut suami dia menetap di semenanjung...
adik n kakak dia msih menetap di sne...
cume mak long i slalu jgk dtg semenanjung mlwt my mom..

hmpir bebelas2 thn jgk la my mom xjmp adik dia ni...
n mggu lps mak lang i dtg semenanjung wif ank bgsu dia...
mrata2 we all bwk dia jln supaya dia hepi dtg sini...
alhamdulillah ape yg we i rncg nk bwk dia jln termakbul..
tp yg lawaknye mak lang i 2 suke sgt p jakel...
rsenye 2x kak long i tpkse bwk dia p jakel...
mklumla skang kn sale...
so borong sakan la mak lang i 2...

hmpir smggu mak lang i dtg cni..
ari last 2 i hntr dia blk ke KLIA coz rumah i dh dkt dgn KLIA...
en.suami xdpt hntr coz kj ptg..
seb bek abg i ada...
so dia la yg drive...
i cume bg arahan je belok kiri belok kanan...
mcm kelendan lori 2...
hahahaha...

time mak lang i nk msk flight 2 rse sedih sgt...
xtaula sedih sbb pe mybe sedih ble tgk my mom n adik dia bpelukan...
yela lps ni xtau ble dpt jmp lg kn...
SOB SOB SOB SOB SOB...
hrp2 lps ni kitorang 1keluarga plak dpt sarawak ramai2...
br meriah ckit...

jom layan pic plak mse i kt KLIA...

debot yg mls jln.. ddk kt troli ni je...

mse ni br smp airport.. trus ltk debot ddk ctu..

debot ditolak oleh abg i... diam je dia dok kt ctu...

debot bsama opah...

huh time ni debot xcited sgguh nk men...

we all bgambar sblm blk...

my mom wif his sister... mcm kmbar kn??


28.12.11

# Lawak Petang #




.:::PERINGATAN PENTING!!!!:::.

Jangan masuk tandas pukul 23:59 pada 31/12/11.Kerana kamu akan keluar tahun depan...
 
p/s: sengal je kn peringatan ni... hahahahaha

27.12.11

debot jadi KAKAK... hoyeahhhhh



assalammualaikum...
dh 3ari i sakit perut...
arini dh xtahan sgt...
so i decide nk g kinik...
skali ble dh doktor cek...
rupe - rupenye...

jeng...jeng...jeng...

i preggy la...
dh msk 6mggu...
YA ALLAH...
sgguh xsgka...
debot akan jd KAKAK???
due jangka pada 20/8/12...
dkt2 je ngn trikh lahir debot 15/8/2010...
yg paling sadis due i jatuh pd raya kedua...
YA ALLAH...
sempat ke i nk mkn ketupat rnedang ni???

20.12.11

# tuesday blues 2 #


Selalunya......

✿ LELAKI selalu cakap : Kalau perempuan tak reti masak ni , memang tak boleh di bawak kahwin tau !

Oleh sebab itu !!!

✿ PEREMPUAN pun boleh la jugak cakap : KALAU LELAKI TAK RETI JADI IMAM , MEMANG TAK BOLEH DI BAWAK KAHWIN TAU !!
 
p/s: terjumpa kt fb member i td... menarik kn?? so kpd yg lelaki jgn la memilih sgt ye nk isteri yg sempurna aje... diri sndri 2 kne brubah dlu coz tggjwb anda lg bsr sbg ketua keluarga... so renung2kn selamat beramal...

13.12.11

#Tuesday Blues#



salam...
mls tol rsenye arini nk wt kj..
mklumla smlmkn slgor cuti smpena besday i...
eh silap besday sultan s'gor...
ingt ko 2 bsr sgt ke pgkt nye smp 1 s'gor nk cuti...
hahahahaha

time cuti dok umah le...
kms2 umah...
tbe2 mood mngemas 2 mbuak2...
dmulakan dgn acara mngemas stor...
lps kms stor trus mlarat2 smp la ke ruang tamu...
akhirnye rumah i br la nmpk cm rumah...
klo x dh mcm tongkang pecah...
(pic xtgkp pn)

lps siap kms umah mlm 2 lpat ken...
ni yg nk bgtau ni...
ken2 2 sume adalah dlm sebulan lbih dh i xlipat...
truk kn i ni??
i lau lipat ken mmg mls...
yg en.suami plak dia ni rajin bsh ken...
lau dia rjin bsh n rjin lipat kn best...
xyah i ssh2 lipat ken...

tp skang i dh ada pmbantu...
bkn bibik ye...
gaji i xcukup lg tok menggajikan seorang bibik...
hahahaha...
sape lg pmbantu i kalau bkn debot...
dia suke tlg i lipat ken...
xcaye??
lau xcaye tgk pic kt bwh....

 
ha skang pcaya x???
hahahaha...



7.12.11

panjangkn rambutku????

debot bgambar sblm tgk wayang OMBAK RINDU...

br lps bsiap2 nk g tgk wyg... sila abaikan ken bj yg bsepah2 dkt blkg 2...

cer tgk video ni




hii...
korang sume dh tgk video bdk ni???
sdp gile seyyy sore dia...
sore i pn xsesedap cmni...
tbaikkkk la ini bdk...
peaceee yoooo!!!

# wordless wednesday #






salam...
entri ini khas dtujukan kpd mama dayah...
cntik kn bj ni???
thanks byk2...
t bg debot bj lagikkkk.....

6.12.11

seluar



bermula dr hari ini i dsuruh pkei sluar...
motif??

sbb i kn juruteknik...
so byk wt kj2 mentenance...
ble pkei bj kurung xseswai katanye....

bg i???
pkei sluar ke bj kurung ke pe slhnye jnj kj jln...
len la lau i pkei bj kurung i xwat kj yg 2 i trime la...

seb bek yg tegur 2 timbalan...
lau bos i yg kerek 2 mmg i balas blk la kn...

xde pic nk upload dlm ni sbb malu...
aset i tang tuttt 2 bsr le...
hikhikhik...

tnjuk pic debot lg blh x??
body i n debot lebih kurang sme je...
debot tonggek i pn tonggek gak...
kuikuikuikui...

debot enteprem lg....


debot


arini mood mls nk wt koje mbuak2...
so i nk update psl debot la...

alhamdulillah skang umo debot dh 1thn 3bln...
makin hari debot makin bsr...
mcm xpcy yg i dh ada ank...
n trase mcm smlm br mlahirkn debot ni...
makin meningkat usia debot mcm2 kerenah yg ada kn...
antara kerenah debot yg i perhatikan skang ni ialah:

1) debot suke menyanyi - ble debot tgk i menyanyi otomatik dia pn nk nyanyi skali... tp sblm nyanyi dia mst akn pggil i dlu... nk2 time dia pggil 2 i mmg tgh feel nyanyi smbil drive la kn.. time 2 la dia akn ptong stim.. ble i dh sahut pggillan dia 2, trus dia nyanyi plak... adoi debot ni mmg ikut prangai betoi la...

2) debot pndai blakon - perghhh yg i mmg top la lakonan dia... nk2 time kte mrh dia... otomatik trus nangis... siap kuar air mata 2... cm kne mrh truk je... tp kjp je ngis lps 2 trus men n glak... sakit tol hati... 

3) suke tiru aksi dlm tv - mcm mne artis 2 nari ke nyanyi ke sure dia akn follow... lau artis 2 blakon nangis pn dia pndai tiru... sbijik lak lakonan yg dhasilkn oleh debot...

4) dh pndai mntak menan - ha yg ni i paling fobia lau nk bwk dia jln2 kt mall... ble nmpk je patung ke menan ke, or ape2 je yg menarik sure dia akn tnjuk n mjerit2 nk bnda 2... tp wt mse ni blh dkawal lg la... hope akn dtg debot xjd lebih truk... hahahaha

5) suke bjalan - ble bg pluang tok dia bjln xkire la dkt mall ke laman rumah ke debot xsuke pgang tgn... klo jln 2 betoi xpe... ni jln pn menyenget je... dh mcm ketam pn ada... dh 2 jln menonong2 ke dpn... sume bnda d langgarnye... ble dpegang tgn mrh bkn men... tnjuk prangai smp menerap ats lntai / rumput/ jlnraya... adoila anakku ini...

6) suke tgk baby - nmpk je org tolak stroller or dkung baby sure dia akn pggil baby... baby...baby... pdhal baby 2 sbaya dia je... pn pggil baby jgk... xsedo diri yg dia pn dlm kategori baby lg...paling xblh blah, ank patung lembu dia pn dia pggil baby... lg parah... yg lawak siap selak baju nk bagi baby dia tetek... aduyaiii...

7) suke bkawan - debot suke bkawan... p mne2 nmpk je kanak2 xkire usia bpe pn dia suke tegur... ramah ank i ni... ramah xbtmpat pn ada...hahaha

8) xsuke kt org lelaki - lau bwk debot dtg ofis rmai staf2 yg nk dkung dia... debot demand ok... nk2 kt lelaki... lau lelaki 2 bdiri dpn debot n debot xpaut suar or bj i 2 bmakna debot nk kt org 2... tp lau sebatu dia dh pluk i or tarik suar/ baju i 2 bmkna debot xnk kt org 2... tp yg plik lau g mall pekeja2 kt ctu cam indon ke bangla ke nk dkung dia, dia nk aje... dh kne mandrem ke ank i ni??? yg perempuan lak dia xkesah... sume dia nk...

9) suke pkei beg - debot suke pkei beg... ble i or en.suami pkaikan dia beg, otomatik dia akn salam n cium tgn kite... lps salam trus g hala ke pintu.. wt gaya cm nk bukak pintu tok kluar... seb bek debot pndek xdpt capai tombol pntu... lau x, mau kuar trus kot...

10) dh phm ape yg kite suruh - kalo suruh amik kasut ke brg ke debot dh phm... walaupn brg yg kite suruh amik 2 bkn brg yg betoi at least dia phm mksd kite... syukur sgt2...

11) suke puji i - yg ni i suke la... suke sbb dia slalu puji i cntik... nk2 time i bsiap2 tok kuar jln2... lau i bdiri dpn crmin tgh pkei tdung ke, debot pn dtg... trus dia puji ckp atikkkk... kombang kuncup lobang idung den... hahahahaha
 


bdk nakal....

p/s: buah hati i... makin hari makin nakal... xde debot mst sunyi hidup i n en.suami.... love her so much... muahmuahmuahmuah

no title



Kata najwa--->cinta muka buku
 
kata rangga--->ada apa dgn cinta

 kata radja--->benci bilang syg
  
kata angnes monika--->cinta tiada lojika

kata polis--->cinta itu sukar dtangkap
 
kata ustaz--->cinta itu anugerah
 
kata doktor -->cinta tak dpt dubati
 
kata guru -->cinta itu boleh untuk pelajari
 
kata hakim-->cinta tak boleh d hukum
 
kata org---> cinta itu indah
 
kata ulama --->cinta allah kekal abadi

menan baru... hoyeahhhh!!

as salam...
arini i br stat koje...
jumaat lps n smlm i cuti coz pgsuh debot ank dia kawen...
best jgk dok umah golek2...
arini cm mls nk koje walaupun dh lame cuti...
hahahaha...

ni i nk cite yg debot dpt menan br...
smlm sblm sggah umah kakak i, sggah giant kt area umah dia 2...
bli la menan br tok dia...
debot dr jauh dh nmpk menan 2...
siap jerit2 lg tnjuk menan 2 kt mama dia ni...
mmg nk soh mama dia bli la 2...
skang ni debot dh pndai...
nmpk je menan ke, patung ke, otomatik dia akn jerit n tnjuk2 bnda 2...
seb bek ltk dia dlm troli...
lau lpskn dia bjln alamatnye meraung2 la dia nk kn brg 2 jgk...

lps blk dr umah kakak i, mlm 2 en.suami pn psg kn la menan dia 2...
pny la xsbr2 cbuk nk naik jgk time papa dia tgh cntumkn moto dia 2...
moto debot ada muzik ble psgkn beteri...
i ni eksited la mskkn bateri dlm stereng moto dia 2...
ble dh bebunyi n debot asyik dok tekan je button muzik, lame2 i laki bini jgn pening pale lak ble muzik 2 xhenti2 bebunyi...
last2 papa debot cabutkn beteri 2 trus...
trus la sunyi sepi moto debot 2 tnpa sbrag bunyi...
so ble dh xbebunyi debot pn xnk nek...
adoiii...

nyesal lak bli jenis yg cmtu...
lau tau i bli yg mrh je yg xpkei beteri...
tekan hon gune tgn je kn bgus...


ni la moto debot... cntik x?? pink purple u...


1.12.11

‎16 FAKTA TENTANG BAYI BARU LAHIR YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU

16 Fakta Menakj...ubkan Bayi baru lahir
  1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan
  2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
  3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
  4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
  5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
  6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
  7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan. (fakta yg ni i stuju sbb debot dlu rmbt dia sume gugur sndri xyah ssh2 nk cukurkan... )
  8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
  9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.
  10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
  11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
  12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
  13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
  14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
  15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
  16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

30.11.11

LAYAN JAP KOLEKSI PERIBAHASA KARAM SINGH WALIA, TV3



1. Ke mana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga.
... 4. Biar lambat, asalkan tak cepat.
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.
6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar.
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
9. Secupak takkan jadi 18 cupak.
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit,
manusia mati meninggal dunia.
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.
13. Alang-alang mandi, biar guna sabun.
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.
17. Hidup segan, mati ditanam.
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama.
20. Sehari selembar benang, lama-lama benang pun habis.
21. Jika kail panjang sejengkal, belilah kail yang panjang sikit.
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.
23. Membujur lalu melintang pukang.
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hari tak hujan.
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.
27. Di mana ada titi, di situ musang meniti.
28. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!!!!

Adoyaiiiii Keras PerUt dah GElak Nie hah ~~ Hik Hik Hik Haipp!!!

29.11.11

menghilangkan diri...

salam...
fuhhh lame betoi i mghilangkn diri kn...
dh semak samun dh blog i ni...
sory lame xupdate ye kwn2...
bz la sejak 2menjak ni...
mggu lps lak g krsus 4ari kt Lembah Azwen Resort...
sgt letih coz majoriti xtvt krsus 2 sumenye outdoor...
seb bek jmaat 2 i apply cuti...
sakit tgn2 n bdn i ni lps krsus 2...
nk dukung debot pn xlarat...
tp yg maintain brt i mcm dh nek je...
xjgk kurus2 walaupun peluh2 yg kuar i rse lebih dr sebaldi...
cmno 2??
abesla i....
GOMOK la jwbnye....
nnt i update psl krsus i ye...
best sgt2 walaupn pnt...
miss uuu...

4.11.11

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA






salam...
hjg minggu ni kite sume akan menyambut HARI RAYA AIDIL ADHA...
so kpd semua muslimin n muslimat saya nk ucapkn SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA kpd anda semua...
yg blk kg 2 sila lah sentiasa berhati2 di jalanraya lebih2 lg ketika memandu...
ingatlah org tersayang...
semoga RAYA AIDIL ADHA kali ini kita semua mndapat keberkatan DARINYA...
mkn ketupat lemang rendang jgn lupe pd saya ye sbb thn ni saya xdpt blk ke kampung krn en.suami kne kj...
mcm 2 la nasib lau suami kite bekerja shift ni...
redha jela...
jnj rumahtangga saya BAHAGIA...


kpd kakak ku nnt saya dtg beraya umah anda ye sbb dgr2 cite anda pn xdpt blk raya juga...
marilah kite sama2 beraya di perantauan...
(mcm la dok kt oversea i ni...kuang kuang kuang...)



akhir kata dr saya SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA...
(dh mcm PM lak rasanye bg ucapan mcm ni...)

terimalah pic HARI RAYA AIDILFITRI yg lepas sbg pengubat rindu...
kuikuikuikui




31.10.11

Info Bersama


 
 
‎"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"



"Oh.... itu Kaabah atau ...nama lainnya Baitullah"



"Baitullah tu apa?" ...



"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"



"Allah ada dalam tu?"



"Tak....."



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"



"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."



"Kamu sembah apa?"



"Saya sembah Allah swt"



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"



"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."



"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."



"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"



"Pernah...... selalu.."



"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"



"Tengok perlawanan bola la.."



"Di mana?"



"Dalam tv la.."



"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."



"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."



"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."



"So..?"



"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"



"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."



"Peliknya.."



"Sebab apa pulak pelik?"



"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."



"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."



"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"



"Ya.. tak pelik.."


"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

Adakah kita perasan sejak setahun dua ini?


Ramai suka memakai tudung disertakan... dengan bonggol yang ditambah atau bonggol dari ikatan rambutnya yang sengaja ditinggikan. Jika tidak sengaja (rambut terlalu panjang) adalah dimaafkan kerana berbeza sanggul sengaja ditinggikan dan sanggul kerana rambut panjang. Ditambah pula dengan seluar legging bagaikan tidak berseluar dan lain-lain pakaian yang membalut aurat, bukan menutup aurat. Tahukah anda golongan yang memakai sedemikian dikatakan dalam hadith tidak akan mencium bau syurga, apatah lagi memasukinya.

Daripada Abu Hurairah r.a kata beliau: Bersabda Rasulullah s.a.w:
"Dua golongan daripada Ahli Neraka yang belum pernah aku melihatnya (wujud) iaitulah:
Kaum yang bersama mereka itu cemeti-cemeti seperti ekor lembu, memukul manusia, dan kaum wanita yang berpakaian tetapi telanjang, mereka itu mengajak manusia menjauhi perintah Allah dan mereka sendiri menjauhi perintah Allah, kepala mereka seakan-akan bonggol-bonggol unta yang senget, mereka ini (dua golongan ini) tidak masuk ke syurga dan tidak pula mendapat baunya sedangkan baunya dapat dihidu dari jarak sekian dan sekian.

(H.R. Muslim, Ahmad, al-Baihaqi dalam al-Kubra, dan al-Tabrani dalam Mukjam al-Awsat)

dan

“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

serta

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
– hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Trend ini tiada di zaman Rasulullah namun mukjizat baginda mampu melihat masa depan (kini) dilihat benar-benar terjadi.

28.10.11

Debot Dh Pandai Jalan


sebenarnye i nk cite psl debot dh pndai jln...
ari sbt lps i OT...
debot n en.suami follow i OT...
kebetulan en.suami off...
smntara tggu pintu opis bukak debot praktis la bjln...
mse ni lau dia tgh jln lps 2 jth dia xpndai nk bgn sndri...
skang x dah...
maaf la anda semua kne telengkn kpala anda ye...
ni sume angkara en.suami yg tgkp video ni...
dia ni bab2 tgkp video mmg fail...


Salam Jumaat

hi...
best kn arini ari jumaat...
alhamdulillah i masih lg bnafas di bumi ALLAH ini...
xde pe nk cite sbnrnye cume nk update pic debot je...
geram tgk pic dia ni...
tiap2 hari ada je keletah dia yg mncuit ati...

tgkla muke dia yg gedik ni... ble tau je papa nk amik pic trus wat muke gedik...

tgh catwalk smbil pkai topi kj papa...

snyuman yg menggoda uuu....


sronok sgt ble ada ank ni...
diala pengubat segala duka n lara...
nk2 skang ni debot dh pndai jln...
suke sgt tgk dia praktis bjalan...
comelllll je...
debot pn skang dh gigih utk bjln...
dr hari ke hari smakin kuat kaki debot tok bjln laju...
syukur padamu YA ALLAH...

25.10.11

~ Demi Kesejahteraan Diri & Keluarga

 AWASI LANGKAH ANAK ANDA YG MEMAKAI SEPATU CROCS!


Di The Gardens, Mid Valley City baru-baru ini berlaku satu kemalangan ngeri dimana seorang kanak-kanak tersangkut kaki pada eskalator dan terpaksa dibawa ke Hospital.

Kemalangan yang berlaku di hadapan pasaraya Cold Storage The Gardens nyaris menjadi satu tragedi menakutkan apabila kasut/selipar yang dipakai kanak-kanak tersebut tersangkut di tepi eskalator itu.

Tindakan pantas pekerja pengurusan The Gardens untuk menelefon pihak bomba dan ambulans berjaya mengelakkan kemalangan tersebut dari semakin teruk.

Pihak Bomba dan keselamatan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut. Orang awam yang berada berhampiran turut membantu apabila diminta oleh pihak terbabit.

Kanak-kanak tersebut yang dipercayai mengalami kecederaan teruk pada kaki, segera digegaskan ke Pusat Rawatan Universiti Malaya menggunakan Ambulans yang sedang menanti di luar The Gardens.

Punca kemalangan dipercayai kasut/selipar Crocs yang dipakai kanak-kanak tersebut, ditarik masuk kedalam eskalator. Sebelum ini, telah berlaku banyak kes yang melibatkan Crocs dan eskalator.

Dipercayai struktur getah lembut pada Crocs, menjadikan ianya mudah ditarik masuk oleh eskalator. Mudah untuk dikatakan, pemakaian Crocs agak bahaya dipakai mereka yang cuai.

Diharap jika anda memakai kasut/selipar jenis Crocs, untuk lebih berhati-hati dan sentiasa perhatikan anak-anak kecil agar kemalangan seperti ini tidak berulang lagi.










p/s: info ni i jmp dr fb ye...

21.10.11

jumaat yg mulia

salam...
hi uolls...
lame xupdate kn...
lau update pn byk yg xbkaitan ngn i...
bz la...
mcm2 hal kne setelkan...
ari2 kne OT...
smp debot majuk2 ngn i sbb lmbt amik dia dr umah pngsuh...
tang debot majuk t i update hokayyy...
nk tnjuk pic majok dia 2...

skang i nk cite ape yg tjadi pd i mlm td...
bg i amat bmakna la kn...
bg uolls mybe mluat or mnyampah n mgkin jgk ada yg akn ckp "lah 2 pn ko nk cite ke??"
pd i suke ati i la nk cite ape2 pn...
ni blog i n i blh tuleh ape je kt cni...
lau rse mnyampah ke mluat ke xyah la bc entri ni...
i xkesah pn...
sbb i xmntak duit sape2 tok bc blog i ni...
uishhh i ni tbe2 emo xbtmpat lak...
soriiiiiiii....

smlm i OT dr pukul 5ptg smp 9mlm...
debot pn bwk skali sbb ari khmis pgsuh dia da xtvt mngaji...
so nk xnk kne angkut dia la OT...
debot sgt suke dtg opis mama dia...
sbb smlm i lpskn debot main dlm surau...
dia suke sbb dia bebas nk ke sana ke mari n yg paling best debot skang rajin praktis tok bjln...
ble jth dia akn usaha utk bjln...
sweetttttt sgt...

smp umah dlm pukul 10mlm...
i bwk slow sbb ujan sgt lebat n jln licin...
so xbrani bwk laju2...
debot msk je kete trus tdo...
pnt praktis bjln seari suntuk...
en.suami yg kj ptg pn dh blk umah...
smp je umah dia bgtau yg dia nk g men futsal ngn kwn2 dia...

i pn izinknla dia p main...
tp sblm dia kuar umah i perli dia...
i ckp yela ble isteri ajk joging mcm2 alasan bg...
ble kwn2 ajk men futsal laju je nk p main...
sapela isteri awk ni...
dh la xcntik gumuk plak 2...
reaksi en.suami plak cmni..
"ha td kata blh je pegi... ni ble papa nk pegi mama ckp cmni plak... ari 2 papa demam la... bkn sj2 xnk joging ngn mama... ni sj je kn nk perli2 papa"...

yg i ni ble dgr dia ckp mcm 2 trus gelak...
sbnrnye sj je nk usik dia...
xmrajuk pn...
mmg xkesah pn dia nk g men ftsal 2...
sj nk kenekn dia...
pdn muke dia...
hahahaha

lps je en.suami kuar i n debot pn tdo...
mmg xsedar la pkul bpe dia blk...
tp yg tsedar mse tgh tdo 2 en.suami cium pp i...
pipi ok bkn tang len...
jgn pikir bkn2...
xtau pe motif dia cium...
nk kata ajak ehem2 mmg xdela kot sbb  ari pn dh lwt mlm n bdn pn pnt kj smp mlm...
walaupun smlm adalah mlm jumaat (bg yg bwh umo jgn bc ye) mmg xde ape2 yg blaku kt we olls...
hahahaha...

tp mse dia cium pp 2 i rse sronok sgt walaupun time 2 tgh tdo...
smp pg ni msih teringat saat dia cium pp i...
bkn pe sjk dh de debot ni, en.suami ni mmg dh kurang la nk romantika de amour ngn i ni...
mybe sbb dia segan dpn debot kot...
mane xnye lau i mrajuk dia xpjuk pn...
time harijadi ke annivesari ke lgsg dia xucap ape2 kt i...
mmg xromantik lgsg...

so sape2 yg dpt suami yg mmg caring tntg uolls xkire samada dr bcinta n dh branak pinak pn dia ttp caring mmg dia seorang suami yg baik lah...
bkn i nk kata en.suami i xbaik...
cuma kasih syg 2 dia xpndai nk tnjukkn dpn i...
mybe dia segan lau dia wt cmtu dpn i time i sedar, i akn perli2 dia...
i ni pn kdg2 jahat jgk ngn en.suami...
jht suke kenekan dia..
tp kenekn yg manje2 la....
bkn yg truk2 pn...
pstu suke perli2 dia ble dia xcaring sgt dkt i...
trukkn i ni??
hahahaha...

alam rumahtangga mcm ni la...
ada psg surutnye...
ada mse kite bhgia, tp ble time bgelora 2 kdg2 rse mcm nk bcerai berai pn ada...
2 sume hasutan syaitan...
kne kuat smngt demi ank2...
ALLAH nk uji umat DIA..
tp lau suami isteri 2 xde perselisihan fhm, xharmoni jgk rumahtgga 2...
kdg2 bgdh ni ada kbaikannye...
bknnye setiap prgdhan 2 mndtgkn keburukan...
dr prgdhan 2 la br kite nmpk kekurangan yg mgkin slami ni msing2 xsedar...
msing2 kne muhasabah diri dan btanya pd diri sndri kenapa ini sume tjadi...
mse 2 la kite akn dpt jwpnnye...

hrp2 rumahtangga yg dh dbina slama 2thn ni akn kekal smp ble2...
aminnnnnnnnn...



p/s: br kne cium pp ni tbayang2 smp skang... lau tang lain xtaula cmne... weeeeehhhhuuuuuuuuu.... :P



17.10.11

MANA MAK .....???



" Before baca, sila sediakan Tisu"

Mana Mak?'

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

14.10.11

KEMULIAAN IBU MENGANDUNG DALAM ISLAM



1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. ...

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat