26.6.12

APC dpt salah, xdpt pn slh....



assalammualaikummmm...
halu halu halu...
pe kabar uolls sume...
errmmm sory la ek i dh lame xupdate...
hari khmis n jmaat lepas i MC...
kena kencing kotor...
smpkn nk bjln pn sakit kt bwh...
2 yg MC n xupdate blog...
msk opis smlm lak byk kj kne setelkan...
yela dh 4ari bcuti...
bykla jgk kj2 yg tetangguh...

so rini i nk bgosip sikit dgn uolls sume...
arini d UPM ni ha da majlis APC (anugerah perkhidmatan cemerlang)...
n smlm riuh rendah la d opis ni psl nama2 yg dpt anugerah 2 thn ni...
tp yg psti BUKAN I yg dpt hokeyy...

setiap kali nama APC ni keluar je dkt email ha ape lg telefon pn akan bdering - dering2 sana sini...
dok ngutuk / ngumpat kunun2nya orang 2 tak layak la...
orang 2 baru keja la...
orang 2 tak buat kerja la...

pelik kan???
macamla manusia2 yg membawa gosip 2 bagus sangat...
ko nk kata orang, ko 2 bagus sangat ke buat kerja???
klo bagus pn buat kerja, kerja yg ko siapkan 2 mengikut ke sume kehendak yang sepatutnye ko laksanakan???


wahai abang2 dan kakak2 ku sekelian... 
udah2 le buat "ketupat" 2...
umur pn dh makin meningkat "tua" hokey...
bkn makin "muda remaja" pn...
insaf2 ler...
bukak AL - QURAN baca lagi bagus...
insyaALLAH murah rezeki...
bersyukurla dgn rezeki yang Tuhan bagi selama ini...

sekian...
wabilahitaufiq wal hi dayah...
assalammualaikum wbt...

dh mcm mnyampaikan ceramah agama lak i ni...
hahahahaha

19.6.12

kreatif sungguh





lawak kn pic ni..
mmg kreatif la sape yg wat nye...
hahahaha

18.6.12

sharing is caring


salam...
i jumpa info ni dkt blog cik totinx.com...
info yg bguna kpd sume ibubapa di dunia ni...
byk info2 yg menarik yg slalu dr.totinx ni share kn kpd blogger...
so klo uolls free leh la jgk bc blog dia ni ye...
hehehehe


Buaian untuk baby
Buai? Kenapa ibu suka pasangan buaian untuk baby? Enjut enjut baby supaya baby tido. Kenapa? Entah, I tak ada baby I pun tak pasti. Mungkin mitos dedulu kata, kalau enjut-enjut, baby senang tidur. Cuba kita bayangkan kalau kita tengah tidur, orang enjut-enjut katil kita, main lompat-lompat atas katil spring kita.. terasa nak terajang tak?
Baby kalau boleh terajang, dia dah bangun terus buat smack down sekali. Jangan sesekali kita buai kan baby, especially yang baru-baru lahir merah merah lagi kulitnya. Salur darah dekat baby masih halus, kecil dan mudah rapuh. Dengan buaian akan buat salur darah mudah pecah, menjadi lebih bahaya, salur darah di bahagian otak pecah. Maka terjadi pendarahan otak.
Kita tak tahu bila salur darah baby boleh pecah. Alih-alih baby kejang (fitting) berulang. Lalu tidak sedarkan diri.
Hwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Eh aku pulak yang nangis.
Ubat batuk untuk kanak-kanak
Ingat ya, tiada istilah ubat batuk untuk kanak-kanak. Tidak perlu bagi ubat batuk warna hitam dalam simpanan korang terutama sekali baby kecil yang batuk-batuk uhuk uhuk. Haip, siapa ajar bagi ubat batuk? Fungsi ubat batuk adalah supaya dapat mencairkan kahak kita dan memudahkan kita membuang kahak sekaligus membuang kuman. Tetapi budak-budak mana reti buang kahak? Buat apa bagi?
Dan paling menyeramkan, ubat batuk mengantukkan dan mengkhayalkan. Jika kita hayal, itu tidak mengapa. Tetapi jika baby kita hayal, itu bahaya. Baby hayal atau tidak bernafas sama sekali? Itu susah kita nak bezakan dikemudian hari.
Kejut-kejut tak bangun.
Oh.. baby mengantuk, tadi kan bagi ubat batuk.
Kejut lagi.. tak bangun juga.
Hentak hentak pun tak bangun juga.
Tak bangun juga.
Tak bangun juga.
Sampai bila-bila pun tak bangun.
:’(
Kesimpulannya, perawatan kanak-kanak dan orang dewasa sangat berlainan. Jangan jadi doctor sendiri di rumah. (Tapi kalau memang anda title doctor, tak apalah) Anak sakit, kurang pasti, bawa langsung ke klinik berhampiran!
Cara-cara bancuh susu baby
Eh I bukan nak buat rancangan masak-memasak, cara-cara membuat susu paling sedap untuk baby atau sebagainya. I cuma nak tegur kesalahan para ibu yang kadang-kadang kita tidak rasa itu salah, tapi sebenarnya salah. Selepas membancuh susu, cemana korang goncang?
Iya, mostly para ibu akan gunakan jari telunjuk, tutup puting susu, kocok-kocok-kocok-kocok ( sambil nyanyi ku tak mahu cintaku dikocok-kocok ahhhhh -Inul version), kemudian hulurkan pada baby. Lalu baby pun minum susu, sroooottt- sroooooot -srooooot
Sedapnya mummy buat cucu cayaaa…
Kata baby tersebut.
Beberapa jam selepas itu, baby didapati cirit birit, muntah muntah beberapa kali.
Ceh tiba-tiba macam sketsa pula. Kenapa cirit birit? Sebab jari telunjuk yang ditutup untuk dibuat kocok-kocok itu sebenarnya KOTOR. Banyak kuman lompat-lompat. Lupa ke sebelum tutup puting susu tu engkau orang ada kurek muntot sket sebab gatal? Heh. example je tu.
Jadi apa gunanya penutup botol yang korang dah cuci dan rendam dalam air panas lama-lama untuk buang kuman kalau tak digunakan? Tutup dulu botol susu itu, baru lah kita kocok-kocok sepuas hati.
Part 1 ni I bagi 3 example benda yang rutin para ibu lakukan, kadang-kadang kita tak perasan perbuatan itu sebenarnya membahayakan anak kita sendiri. Nanti kalau ada terlintas lagi, I tulis part two, three, dan seterusnya.

15.6.12

kekonfiusan melanda~~~


salam...
arini dh jumaat...
mcm xpcy wey i dgn jayanya dtg opis genap seminggu...
rsenye sjk ngndg ni dalam seminggu mst i da 1ari i xdtg kj...
klo xdtg kj seari mst i akn msk opis lwt...
msk opis lwt bkn sbb pe ye..
tp g check up hokeyyy...
hehehehe....

memandangkan opis i smlm br lps kena audit sirim 2 yg kedatangan i minggu ni cemerlang...
yela ari sblm audit kne setelkan sume filing2 yg ado...
mse ari audit lg la cuti sume dibekukan kn??
so xleh la nk MC ke cuti ke...
melainkan klo blakunye hal2 kecemasan yg xdpt dielakkan....

so kite bebalik semula pd tajuk di atas ye kwn2...
abaikan ape yg i dh merepek meraban di awal mukadimah di atas...
hehehehe...

klo ikutkan skang ni i dh preggy 7bln lebih...
tp smp skang 1nama utk baby pn masih i xdpt cari...
dlu mse debot dr mula ngndg lg i dh smngt cari nama utk dia...
walaupun mse 2 xtau jantina dia i cari nama bagi lelaki n nama bagi perempuan...

tp yg kedua ni walaupun dh tau jantina dia boy, nama utk baby still lg xcari..
smlm otw mse g umah kakak i kt puchong en.suami da tny nk bg nama ape kt baby nnt...
i diam je xjwb...
pstu en.suami ckp i mcm tak excited je ngn baby kedua ni...
suke suki dia je tduh i mcm 2 tau...
sentap makkk nyahhhh....

pstu i jwbla sorry sikit ye...
nama tok baby i da cri, tp kebanyakan nama yg i suke sume dh da pd anak2 buah i n sdara mara yg len...
2 yg i konpius 2 xtau nk bg nama pe...
xmola bg nama yg sama ye dakkk???

i pn djangkakan besalin raya kedua...
so nk bubuh nama baby yg ada kaitan dgn raya ni anak buah i (sblh en.suami) dh da nama 2...
kot2 di buatnya i bsalin sblm ry ha nama 2 je yg ada...
so i bharap la i bsalin sblm ry...
sbb nama yg i dh pilih 2 sdp n mempunyai maksud yg baik...
dan yg penting nama baby i 2 match ngn debot...
hehehehe...

tp klo bsalin lps pose 2 la yg wat i jd konpius 2...
xtau nk boh nama pe...
en.suami da bg cdgn nama baby...
tp nama yg dia bg sume tah ape2 je pd i la (klo blh sume nama anak2 i, biar i yg tentukan)...
hahahaha...

uolsss da cdgn x??
klo ada, dipersila utk mbntu i hokeyyy...
hehehehe...

tepek sekeping pic baby ni.. bg mama semangat cari nama yg seswai tok baby...

13.6.12

tanggungjawab suami isteri


salam....
bukak fb td tjumpa pic ni...
so i nk kongsi la dgn uolss sume...


rasa cam nk print je pic kt ats ni tampal dekat peti ais...
bg en. suami bc...
bkn nk perli dia ke ape tp untuk renungan bsama agar masing2 ingt pd tanggungjawab masing2...
ye dakkk???

12.6.12

sedapnye doyannnn~~~



salam...
hi hi hi hi...
hepi rasanya arini...
sbb smlm tetunai hajat nk mkn doyan...

dlm pukul 4 ptg i dh anta msg kt en.suami ingtkn dia soh bli doyan kt pakcik yg jual dlm kuarters ni...
mule2 en.suami g kul4:30 ptg dia kol i katanya pkcik 2 xjual rini...
i pn ckp blm kul5 lg pkcik 2 blm dtg...
pstu dia ckpla yg dia nk g men bdmnton...
tggu blk men bdmnton br bli..
i ckp xmo tggu smp pkcik 2 dtg jgk...
nnt habis...
i pn pe lg lancarkan la mogok..
i ckp kt dia nk doyan jgk arini...
so en.suami kata ok la dia tggu smp pkcik 2 dtg...
yessss misi i berjaya...

smp je umah bukak je pntu dh tcium bau doyan...
en.suami ltk betoi2 dpn pntu...
perghhhhh tcium je bau doyan i dh mcm org sasau...
klam kabut bukak tudung amik pisau kain buruk sume bagai...
pny la excited derrrr...
mcm xmkn doyan btahun2...
hahahaha

debot lak lgsg xkaco i...
dia xsuke doyan ni...
tahla xtau npe dia xsuke...
sedangkan mse ngndgkn dia slalu jgk i mkn doyan...
debot bdget orang KL la 2...
puiiiii...
hahahaha...

sebijik demi sebijik i mkn...
last2 br tsedar tggal 3ulas je tok en.suami...
gulppppp....
mse 2 br teringat yg en.suami xmkn lg...
dhla dia yg blikan...
pstu i lupe lak nk tggalkn utk dia...
seb bek cpt tsedar da lg 3ulas...
trus i stop mkn...

ble en.suami blk dr men bdminton dia nmpk kulit doyan 2 kt ruang tamu lg...
i blm kemas lg mse 2...
dia nmpk biji2 doyan yg i dh mkn...
trus dia ckp "mak ai dh abes ke???"
pstu i jwbla "da 3ulas utk papa"...
en.suami pn ckp "betoi2 hardcore bini aku ni..." (dia pn kire bpe bj durian i dh balun...)
kira2 sume skali ada....
agak2 ada bpe ulas yg i dh mkn kwn2???
cer teka cer teka cer teka...

nk tau bpe???
i dh mkn 20ulas buah doyan...
rasa mcm xpcy lak...
tp 2 la hakikatnya...
tp mlm td elok je i tdo...
bb dlm wotwot pn aktf je...
dia pn puas ati gamaknya dpt mkn doyan...
hahahaha...
lawak2...

11.6.12

tak sabarnya nk makan buah doyan~~


salam...
huh arini xsabar nk blk kj...
sbbnye??
tgk tajuk pn dh tau kn....

dh pesan dr ptg smlm, mlm td n pg td kt en.suami soh belikan doyan kt pakcik 2 ptg ni...
smlm pakcik 2 da jual kt dalam kuarters...
tp dsbbkn smlm penat kemas umah, bsh bj smp 3round n lipat ken bj yg mcm gunung 2 so i batalkan hasrat nk mkn doyan ni...

tp arini???
no no no excuse...
wajib beli jgk doyan...
xkire walau cmne skali pn...
klo pakcik 2 xmeniaga kang, i ajk en.suami bli kt luar...

dh lame ngidam ni...
hrp2 termakbul...
aminnnnnn


tempek sikit pic doyan bagi semangat i nk mkn doyan mbuak2...
hahahahaha


8.6.12

kemas umah part 1#


salam...
huh arini lambat update blog...
bkn bz mane pn tahla kemaruk men game zombi ni ha...
kj blambak tp ble tau je bos cuti trus laju bukak game...
tp sempat jgkla setel 1,2 kj td...
jd la kn wat pencuci mulut...
hahahaha


ha ri 2 dh jnj kn nk cite psl sbt ahd lps i kms umah...
alahhhh xdela hebat mne pn ngemasnye...
takat lipat2 bj msk dlm kotak je...
jadila kan kire progress nk pndh umah ni dh bmula...
lgpn nnt senang bile dh kena pndh xdela kelam kabut makk sok nk pack brg...
skang ni pn i dh msk 7bln lebih preggy...
klo sume wat last minit mau tbranak makkk time 2...
idak ke haru namanya sokkk...
so sbg langkah pencegahan awal, kena pack brg mulai skang...

memandangkn kotak2 yg lame mse i pndh kuarters ni msih dlm simpanan lg so i pn kms la baju2 kurung dalam lemari ni...
baju kurung ni jd penyebab utama ianya di smpan adalah kerana????
sah2 la time preggy ni i xleh pkei bj kurung 2...
klo muat pn msk smp had dada je..
tang perut kompom xmuat kn...
lg plak lemari yg hado udah koyak rabak...
maklumla pkei lemari kain 2 je ha...
tp xtaula mne silapnye lemari 2 cpt no "REKA" bak kata org perak la...
reka 2 mksdnye koyak la...
xtahan lama...
nk kata lemari 2 tbiar tkena chya matahari, dlm bilik 2 i dh psg langsir..
so cahaya matahari msk sipi2 je la...
ermmm tahla mgkin mmg jenis kain 2 xtahan lama la 2...
udah2 xyah pikir sgt...
wat pening pale je ye dakkk???
bkn msk exam pn...
hahahaha...


so xtvt mengemas pn bemula...
moh layan gambo...

ha ni la rupe lemari teman... buruk dh kn?? ngalahkan kena gigit tikus kome oiiii....

ni plak bj2 kurung yg dh dikeluarkan dari lemari untuk proses melipat....

yeahhh bj2 kurung i yg telah dilipat... besiap sedia nk msk dlm kotak...

bj2 telah siap di pack... selesai 1 kotak...

yg ni plak 1 kotak lg baju2 yg jarang we all laki bini guna...byk kn?? gile 1 kotak penuh ngn bj2 yg xdipakai ...


lepas setel 2kotak bj2 ni i da pack lak sume menan si debot ni...
sume menan dia i msk dlm kotak...
yg lawaknye mse i mskkn menan2 dia dlm kotak debot ada time 2...
bile i cmpk je stiap brg menan 2 muke dia sedih...
paling sdih bile patung BOBOIBOY dia i cmpk msk dlm 2...
muke dia...
masyaALLAHHH...
mmg sian gile tgknye...
siap jerit2 g bgtau kt i boboiboy dia dlm kotak 2...
soh i amikkan...
dia nk amik xsmp sbb kotak 2 lg tggi dr dia...
so dia hny mampu tgk je..

i siap ckp lg kt debot yg kakak bkn men pn menan2 ni sume...
mama bli pstu kakak buang2 je...
skang ni mama smpn sume menan kakak...
kakak kn suke men bnda2 yg bkn menan...
so men la bnda2 2 sume...
dia dgr je i ckp cmtu trus lari kt papa dia ngadu yg boboiboy dia dlm kotak...
kire mntk smpati la 2...
last2 papa dia wat xtau je...
wat xtau bkn sbb xsimpati kt anaknye 2...
tp tkt la bile dia amik boboiboy 2 nnt i bebel2 kt dia...
2 yg papanya wat bodoh 2...
hahahaha...

so next progress rasenya nk pack brg2 kt dpur plak...
mne yg xpenting nk buang...
2 next entri ye...
okkkk nk smbg men games lg...
daaaaaa....

7.6.12

marah n geram bercampur baur...


hai hai hai...
tajuk entri pn msti ramai yg dpt agk kn i tgh marah...
xtau la nk ckp cmne sbnrnye...

cite dia cmni...
i sgguh la xpuas ati dgn JIRAN dpn rumah i ni...
geram dgn sikap diaorang 1family...
lgsg xhormat jiran2...
paling diaorang xhormat i la kn...
xhormat bkn dr segi pergaulan...
tp dr segi kehidupan kejiranan ni...
agak2 phm x pe yg i nk mksdkn ni??
xpe klo xphm jap g i cite dgn details ye...

i ni kn dok kuarters...
so rumah yg i ddk ni jenis townhouse 1tgkat...
kirenye 1 bgnan ni da 4family...
2 di atas 2 di bwh...
so jiran i ni nk kata muda lg br kawen ank dh 4...
nk kata ank kecik2 sume dh besar n yg bgsu drjh 4...
TAPIIIIIIIII...

dr segi kebersihan lgsg xde...
dlu mse mula2 pndh kuarters i tgk tangga untuk we all naik ke rumah 2 masayaALLAH pnyla kotor...
dh smp ats lak kasut2 nye bsepah2 smp ke dpn rumah i...
so ble dh pndh i tolak sume kasut2 diaorang ni ke dpn rumah diaorang....
pstu letak la rak kasut...
tujuan letak rak kasut 2 kunun2nye nk perli la soh diaorang ni bli rak kasut n susun kasut2 yg ada bg kemas...
upenye harammmmm...
dh la kasut bsepah2 pstu plak stokin2 yg dh dipakai terutama ketika ank2 bujang dia blk dr men bola blh plak men ltk je kt atas rak kasut i...
dh la busuk ltk kt dpn umah i plak 2...
lg la aku hangin...
nk pegang pn geli tau...
last2 i guna selipar i tok angkat2 stokin2 2 ltk dpn pintu umah diaorang...

ingtkn ble dh wat cmtu kot2 amik la stokin 2 bsh ke ape...
smp stokin 2 kering n dh xde bau, stokin 2 msih ddk kt dpn pntu 2...
tangga kt luar 2 klo i xsapu jgn hrpla ank dara dia ke or akak 2 nk sapu tau...
mula2 xpela i beralah yela pkir ddk bjiran ni mls nk gdh2...
lgpn we all laki bini ni br je pndh kn...
n jiran i 2 plak dh berumur dh pn...
rmbt pn dh beruban...
xkn 2 pn xphm2...

tp bile xdtegur cmnila jd nye...
mcm ptg smlm...
i MC dok umah...
tghari 2 dgrla jgk bunyi vacum...
so i decide diaorang kms umah la kn...
so i xkesah sgt...
ptg 2 lps en.suami blk kj we all kluar g klinik amik MC...

dh kuar sane sini skali blk umah mlm 2 tnmpk kapet bsidai kt tmpt pemegang tangga 2...
mule2 mcm xkesah sgt...
tp pg td i nk trun tgga nk g kj...
tcium 1bau hancing...
MASYA ALLAHHHHHH....
rupenye bau hancing 2 dkt kapet 2...

oi jirannnn dpn umah...
ko dh tau bela kucing xyah la pkei kapet...
klo dh tau kapet 2 kne kncing n xnk bsh buang jela kapet 2 kt tong sampah...
xpyh sidai kt tangga 2...

baunye busuk gile wey...
rse mcm nk lempang2 je muke sekor2 dlm umah 2...
upenye plak ri 2 en.suami cite dia blk kj atas rak kasut we all da 1bekas...
dlm bekas 2 ada air warna kuning...
upenye 2 air kncing kucing diaorang...
perghhhhh nk mnyirap drh en.suami tgknye...
ketuk2 pntu umah diaorang mcm xde org...
jd nye en.suami xjd la nk mrh...

selang 3,4 ari lps 2 plak, dpn umah i da 1plastik dh di ikat...
klo tgk dr jauh nmpk pasir je...
skali ble tgk betoi2 dlm 2 upenye ada taik kucing...
eee mmg kuang ajar la kn cmni????
dh la kdg2 smph sarap korang pn korang ltk dpn umah aku...
pdhal umah 2 xtggi mne pn...
1 tgkat je nk trun bwh...
xblh ke ble dh bwk smph ke, taik kucing ke ape ke trus bwk trun ke tong smph kt bwh 2??
yg p ltk dpn umah aku 2 npe??
xpasal2 semut msk dlm umah aku...

klo ptg ni blk kj kapet 2 ada lg kt pemegang tangga 2 siapla korang...
mmg aku maki 1kuarga...
mak keja penjara bpk polis...
xkn lgsg xreti nk didik ank2???
klo ye pn manjakan ank jgnla mlampau2 sgt...
xkn nk sruh wat bnda2 yg simple pn xblh???
mcm 2 bek xpyh ada anak...

ni la sbb utama npe we all laki bini sibuk nk beli umah...
dh xtahan ddk mcm ni...
hrp2 proses beli umah ni cptla setel...
klo cpt setel hjg bln ni i pndh...
dh xtahannnnnnn sgt222222 ni...
GERAMMMMMMM....

gadis vespa



salam...
yuhuuuu...
rini nk cite pasal anak gadis i la...
smlm mak MC nokkk...
2 la mlm 2 merayap jmp kwn2 i kt wong solo bangi...
blk lak smp umah dkt kul 11mlm...
bila bgn pg amik kau, blkg bdn sakit...
nk bgn pn ssh...
2 yg makk MC 2...

n petang smlm lps en.suami blk kj, i g la klinik amik MC...
mse 2 bdn dh xsakit pn...
tp dsbbkn nk MC jgk, kne la blakon lebih sikit...
tok hasilkan lakonan yg mantop...
hahahaha...

dpt je MC senyum smp ke telinga makkk nokkk...
trus ajk en.suami pekena BURGER GRILL LAVA...
yg 2 nnt mak cite hokeyyy...

lps mkn burger 2 ajk lak en.suami g manjaku bangi...
bli pelapik tok baby...
brg baby tggai 2 je xde...
yg debot pny dh koyak...
kena la bli br...
xmhl pn dlm RM10 jek...

lps amik bb pny brg ajk lak en.suami naik tingkat atas kedai 2 tgk brg menan...
skali tgk basikal yg debot idam2kan da promotion...
mak ape lg nokkk jd xtentu arah la...
rasa mcm nk bli...
tp ri 2 dh plan nk bli basikal 2 time besday debot...
pikir pny pikir ahhh bli jela...
kunun2 nk bli basikal yg debot nk 2...
skali mata makkk ni ternampak la basikal design dia cam vespa...
perghhhhhh trus makkk jatuh hati nokkk...

bila tny kt debot nk yg ni x??
trus dia senyum smp ke telinga...
srhla dia testing ddk kt vespa 2...
skali kaki xsmp daaa kt tmpt penganyuh 2...
frust jgk la sbb debot xsmp letak kaki kt ctu...
tp makkk xpatah semangat...
makkk ckp kt en.suami nk bli jgk....
nnt dia dh tggi sikit mst kaki dia smp kt tmpt pengayuh 2...
so en.suami pn stuju la...
beli trus vespa 2...

smp je umah, debot pe g mlaram la ngn vespa baru dia 2...
smp dh nk dkt kul12 dia xnk tdo nokkk...
makkk dh haru ni...
besok nk kj...
xkn nk MC lg ye dakkk???
mau kne maki ngn bos makk nnt...
last2 pujuk pny pjuk br debot nk tdo...

skang moh layan pic debot bsama dgn vespa beliau...
-
-
-
-
-
-
-
-

ni la vespa br debot... cantik x???



aksi2 debot bersama vespa nya...

sila abaikan smph sarap di blkg debot 2 ye...

bila mama ckp je nk amik pic, trus debot nk wat peace... skali bkn peace yg kluar tp "five" smp ttp muke debot...

ewah2 bukan men suke lg debot nek vespa...

"five" lagi bila nmpk mata tgkp pic dia...

gaya nk kayuh tp kaki xsampai...

mcm artis gitu, "five" sesaje....

tgk ats lak debot ni....

4.6.12

p berubat tradisional~~



hiii...
tgh2 dok nk perabehkn kueh tiaw bsh yg byk gile ni tibe2 teringat lak 1bnda...
ri 2 mse lps kndri kawen adik i, we all 1family g la berubat tradisional di sg.rebana sitiawan...
tp umah wak ni sblm smp sitiawan la...
so xdela jauh sgt...

yg nk berubat ni 9org..
hmpir kesemua la dlm family i ni nk berubat ngn wak 2...
actually abh i yg slalu berubat dgn wak ni...
dia dh byk kli dtg jmp wak ni...
alhamdulillah abh i pn makin sihat...
bdn pn makin berisi...
dlu abh i ni kurus je...
mkn pn sikit...
now bdn dia dh berisi n kaki dia dh rase ringan sikit katanya...
klo x dlu kaki abh i ni mcm brt ble nk melangkah...
nk pakai seluar pn kne ddk xleh pkei bdiri sbb kaki dia xleh nk imbang bdn dia...

antara yg berubat dgn wak 2 ialah anak k.long i 3orang, anak k.ngah i 2org, abh i, debot + en.suami n adik i yg kembo 2...
kakak i yg sulung 2 yg nk ubatkn ank dia yg 3org 2..
ni kli kedua diaorang dtg berubat stelah da perubahan mse dtg yg first 2...
sbbnye ank2 buah i 2 ketiga2 nya lmbt bckp..
skang ni yg sulung dh nmpk perubahannya...
dlu sepatah haram lgsg xde bnyi...
skang ni alhamdulillah dh byk pktaan dia blh tuturkan...
pstu adik dia yg lg 2org 2 plak jenis hyperaktif...
fuhhhh klo uolss tgkla keadaan ank kakak i yg kembo ni mmg mngucap pnjg...
mak i ni klo tau cucu2 dia yg kembo ni blk abes disoroknye sume brg2 jahit dia...
pstu plak segala kerusi kne baringkn...
klo x, sure diaorang akn pnjt kerusi 2 n naik ke meja mkn...
klo dh nek dok diam atas meja xpe..
ni xmlompat sne sni pstu akn cmpk sume brg ats meja...
yg kembo ni pn jenis lmbt ckp jgk...
thn ni umur diaorang 3thn...
tp 1pktaan pn diaorang xleh tuturkn...
2 yg akak i risau 2...

so masalah si kembo ni wak cuma urut n cuba kurangkan tahap keaktifan diaorang ni...
wak ckp si kembo ni kuasa elektrik diaorang tlebih...
2 sbb diaorang hyper...
n si kembo ni jgk paru2 diaorang xcntik...
so akak i kne pstikan diaorang ni kurang mkn telur...
i pn xbpe phm la mksd wak ni...

lps 2 ank kakak i yg no.2 plak berubat...
ank dia yg sulung ni mulut mmg becok..
tp tabiat dia???
klo bgn pg2 mst mlalak2...
sruh mndi mrajuk2...
yg pliknya kakak i lgsg xbgtau pn kt wak 2 sikap ank dia...
tp ble wak 2 sntuh je bdn ank buah i 2, trus dia ckp si dania ni mcm ni mcm ni mcm ni...
ape yg dia ckp 2 sume betul...
sume 2 mmg sifat si dania ni...
so wak tu ckp dania ni kne pujuk dlu br dia akn dgr ckp kite...
wak pn urut2 blkg bdn dia n wak ckp dia dh betulkn urat2 mne yg xok pd dania ni...
tgkla perubahan dia nnt mcm mne...

bg adik si dania ni plak dia masalah kegemukan n ssh nk berak...
dalaman sume ok...
cuma wak pesan jgn bg mkn telur rebus byk2...
sbbye??
nnt dia gemuk gedempol...
skang ni pn bdnnye masyaALLAH...
pp labuh wey...
klo cium dia mmg kite rse nk cium2 dia lg...
gebu je pp dia...
hahahaha

lps 2 giliran debot...
debot last yg beurut dgn wak bg kategori kanak2...
wak ckp debot ni penyabar orgnye...
tp dia sensitif...
dia penyabar sbb dahinya yg jendul 2...
hahaha...
xsia2 ank den jendul...
upenye ada hikmah disebalik kejendulannya 2...
debot xde masalah sgt cuma paru2 dia xcntik...
paru2 dia byk air...
so wak pesan jgn bg dia main air tlalu lama...
tkt lama2 nnt paru2 dia rosak...
mmg betul pe wak ckp sbb debot mmg suke main air...
klo dpt mnd kolam berjam2 lama pn dia sggup...

lps debot berurut giliran en.suami...
en.suami nk berubat ni sbb dia kata dia slalu pening kpala...
dia suspek dia da drh tggi...
skali wak ckp drh en.suami pekat...
klo ikut tafsiran wak, bacaan darah utk en.suami ni 7...
tggi katanya n berisiko kne kencing manis...
so wak soh en.suami bykkn mnum air suam...
klo xjg, dlm usia yg muda en.suami blh kne kncing manis...
mmg betul pn...
en.suami mmg kurang mnum air msk...
pyhla nk tgk dia mnum air msk sekurang2nya 3gelas seari...
en.suami ckp nnt nk dtg berubat blk sbb dia ingtkn wak ckp psl pening kpala dia 2...
skali wak ckp psl darah tggi plak...
ada sedikit kehampaan la pd raut wajah en.suami...
xpe syg nnt blk kg kte g jmp wak 2 lg ye...

lps 2 giliran abh i...
wak ckp lg abh i dh byk perubahannya....
dlu punggung pn xde..
skang dh gebu katanya...
wak 2 mmg lawak orgnye...
kitorang sume gelak ble dgr dia ckp cmtu dkt abh i...

n yg last skali berurut iakah adik i yg kembo 2...
bkn yg br kwen 2 tau..
yg ni adik dia...
i ni byk keturunan kembo...
so jgn konpius ye...
abh i yg sarankan dia berurut dgn wak ni...
sbbnye??
abh i slalu perhatikan dia ni kuat mkn....
tp brt bdn dia???
34kg ok....
tp klo uolss tgk dia mkn...
kompom uolls sume mngucap...
mmg dia mkn byk....
dhla mkn byk pstu siap tmbh lg...
cara dia mkn mmg mcm org laki mkn...
nasi pnuh pggan...
tp bdn cikeding...
2 yg abh i soh wak tgk2kn...
skali ble wak stat urut wak ckp ada bnda yg berdampingan dgn dia...

bnda 2 suke dtg ble time adik i dok temenung...
wak ckp da 1sore mcm bebisik dkt telinga dia...
wak pn tny adik i 2 penah xalami cmtu...
pstu adik i ckp penah...
ble dgr je dia ckp cmtu meremang trus bulu roma i...
pstu wak tny we olss penah x mse panggil adik i 2 dia xsahut pn panggilan kitorang...
pstu ble dh pggil byk2 kli adik i 2 mcm tpinga2??
pstu we olss pn ckpla slalu cmtu...
2 wak ckp mse 2 la pendamping 2 ddk ngn dia...
adik i mcm khayal walaupun pd zahirnya dia tgh tgk tv or kte nmpk dia mcm di alam nyata...
n paling xblh blah adik i ckp mse dia nek moto ngn BF dia, dia ckp ada org cm sentuh kaki dia mse ddk atas moto 2...
perghhhhh meremang beb...
ni i tgh taip pn rse cm ape je...

so wak 2 pn pesan kt mak n abh i dtg lg skali bwk 7jenis bunga blainan warna  pstu dgn kain batik lps...
nnt wak 2 nk mndkn adik i dgn air bunga 2...
lps mnd wak aku ttp dgn kain batik lps 2...
kiranya nk bg pendamping 2 dh xcam muka adik i...
n nk bg pendamping 2 dh xsuke dgn adik i...
wak 2 ckp lg dia xleh buang bnda 2 sbb dia tkt nnt bnda 2  pndh ke istri dia...
sbb sblm ni dh byk kli ble dia buang bnda 2 p kt istri dia...
so wak 2 dh serik...
2 yg dia nk bg pendamping 2 mcm xsuke kt adik i lg...
kire mcm 2 la...

seram kn???
n khamis lps adik i pn dh g mnd bunga...
n hrp2 bnda 2 dh xdela dgn dia...
n bnda 2 xpegi dkt keturunan we olls..
simpang malaikat 44...
semoga ALLAH memberkati kami sekeluarga...
aminnnn...

malas update blog


salam senin...
ermmmm malas tol pg td nk bangun g keje...
tp mngenangkan jalan xjem, ku gagah jua tok bgn pg semata2 nk menikmati keseronokan pegi keja ketika cuti sekolah ni...
blh dak cmtu??
hahahaha...
gasakla ko num...

arini i rasa malas sgt nk wat keje...
xtaula npe...
mengalahkan org yg cuti pjg...
pdhal 2ari cuti dok umah je sbb en.suami kj hokey...
nk jln bedua ngn debot mcm mls plak...
so dok umah jela...
tp 2 penat jgk sbb nye???
sibuk kemas umah...
2 nnt i stori mori hokey...

skang ni i nk tny pd diri i sendiri??
i ada blog...
uolls bc blog i kn??
pd yg xbc 2 xpe i xmrh...
blog i pn bknnye glamor mne kn??
bile xde blog sebok sgt nk wat blog sendri...
tp ble dh da blog???
penyakit yg ssh nk dbuang ialah MALAS nk UPDATE...

pastu ble bc blog org len ari2 da entri br...
seari smp 3,4entri br..
yg i ni, seari kdg2 lgsg xde...
kdg2 2 plak lg truk semnggu lgsg xupdate??
ape kesss???
nk hias2 blog lg la...
tgk la blog i ni...
mcm xterurus kn??
sory 2 say la i mmg buta IT...
nk2 sejak blog ni brwajah br, lg la i xreti nk godek2 tok hias blog i...
nk mntk tlg org segan...
lg 1 org len pn sibuk jgk...
so mls nk ggu...

tp klo da sape2 yg sudi tawarkan diri tok hias blog i ni dpersilakn ye...
i sgt mengalu2kn kekretifan anda dlm menghias blog i ni...
hahaha...
ape2 jela nyah...

k la see u soon...
doakan jgk mood update blog i mencanak2 nnt...
hrp uolss sudi2 la lg sggah blog i yg xseberapa ni...
daaaaaaaaaa

1.6.12

pavlova yummy~~



salam...
perghhhh mokcik rini asyikla mkn mkn mkn...
pg2 buta dh belasah nasi kerabu...
tahap kekenyangannya usah cite la kn???

tengahari lak dpt mkn pavlova...
pergghhhhhh punya la sdp...
mmg terbaikla member i ni wat pavlova...
patotla ramai yg tmpah kt dia...
pny la sdp smp lupe nk snap pic pavlova 2...
i pn cilok la pic dlm fb dia...

yg buat pavlova ni lg sdp adalah kerana pavlova ni dbelanja oleh kawan i...
hahahaha...
xsangka dok usik2 dia skali dia belanja i mkn pavlova ni...
huh makcik pn senyum smp ke telinga la kn...
mekaseh byk2 ye kak fiza sudi belanja i...
nnt leh belanja i lg...

ni la kak fiza yg belanja i mkn pavlova... blkg 2 ank dia...
pavlova yg sungguh2 awesome.... sdp gila beb...

kepada sapa2 yg nk try pavlova MAMALINDA ni leh la jenguk2 fb beliau...
klik SINI
memang uolss xkn menyesal la i ckp...
nk order yg len pn blh...
mcm2 yg MAMALINDA ni leh buat...
hehehe


p/s: MAMALINDA i dh promote pavlova u ni... xde ke dpt mkn free lg??? hahahaha

moh belajo bahasa PERAK