30.12.11

AZAM TAHUN BARU 2012


assalammualaikum w.b.t
hi...
tinggal lagi beberapa hari kite semua akan menyambut tahun baru 2012.
so apa azam u olls semua??

azam i tahun hadapan ialah ingin memiliki rumah sendiri...
yela kan, sampai bile i nk duduk kuarters penjara 2 je kn??
rumah pn makin lame makin mahal...
so i n en.suami makin nekad nk beli rumah...
xkire la rumah baru ke lame ke, we olls nk beli jgk...
sekarang ni nak kumpul harta je...
anak pn akan bertambah tak lama lagi, so kenela beli rumah...
rumah idaman i semestinya la rumah banglo..


tp xkn dapat punya la...
mahal kawww...
alamatnya kalau beli rumah banglo kene makan pasir la jawabnye...
cari rumah yg mampu dimiliki je..
banglo 2 tunggu la nnt lau en.suami naik pangkat jadi pengarah penjara ke baru la blh beli banglo...
ye dak???


harap2 impian i n en.suami tercapai la...
baru la syok nk hias rumah cantik2...
ni dok kuarters, nk hias pn mcm malas je kn??
alal kalau dh malas 2 malas jgk...
xyah la ko bagi alasan macam2 anum oi...
hahahaha

ok ape2 pn i nk ucapakn pada uolls sume selamat bercuti n selamat menyambut tahun baru 2012...
jmp lg tahun hadapan...
cettt mcm lame lagi je tahun depan 2...
hahahahaa



29.12.11

debot ddk di troli



video ni sj i rakam...
lawak tgk debot ddk dlm troli 2...
diam je dia...
diam mybe sbb tkt or sbb br bgn tdo...
jom layan video ni...


video

pertemuan dua saudara



salam...
entri kali ni i nk cerita menegani pertemuan dua saudara yg dh bertahun2 xbjmpa...
ha cm hebat kn cerita i ni??
dua saudara yg dimaksudkan bkn org len pn...
iaitu my mom n adik dia..
aunty i ni ataupun i panggil dia mak lang menetap di sarawak..
my mom mmg asal sne...
adik bradik my mom ada 3org...
my mom yg kedua...
hanya my mom je yg ikut suami dia menetap di semenanjung...
adik n kakak dia msih menetap di sne...
cume mak long i slalu jgk dtg semenanjung mlwt my mom..

hmpir bebelas2 thn jgk la my mom xjmp adik dia ni...
n mggu lps mak lang i dtg semenanjung wif ank bgsu dia...
mrata2 we all bwk dia jln supaya dia hepi dtg sini...
alhamdulillah ape yg we i rncg nk bwk dia jln termakbul..
tp yg lawaknye mak lang i 2 suke sgt p jakel...
rsenye 2x kak long i tpkse bwk dia p jakel...
mklumla skang kn sale...
so borong sakan la mak lang i 2...

hmpir smggu mak lang i dtg cni..
ari last 2 i hntr dia blk ke KLIA coz rumah i dh dkt dgn KLIA...
en.suami xdpt hntr coz kj ptg..
seb bek abg i ada...
so dia la yg drive...
i cume bg arahan je belok kiri belok kanan...
mcm kelendan lori 2...
hahahaha...

time mak lang i nk msk flight 2 rse sedih sgt...
xtaula sedih sbb pe mybe sedih ble tgk my mom n adik dia bpelukan...
yela lps ni xtau ble dpt jmp lg kn...
SOB SOB SOB SOB SOB...
hrp2 lps ni kitorang 1keluarga plak dpt sarawak ramai2...
br meriah ckit...

jom layan pic plak mse i kt KLIA...

debot yg mls jln.. ddk kt troli ni je...

mse ni br smp airport.. trus ltk debot ddk ctu..

debot ditolak oleh abg i... diam je dia dok kt ctu...

debot bsama opah...

huh time ni debot xcited sgguh nk men...

we all bgambar sblm blk...

my mom wif his sister... mcm kmbar kn??


28.12.11

# Lawak Petang #




.:::PERINGATAN PENTING!!!!:::.

Jangan masuk tandas pukul 23:59 pada 31/12/11.Kerana kamu akan keluar tahun depan...
 
p/s: sengal je kn peringatan ni... hahahahaha

27.12.11

debot jadi KAKAK... hoyeahhhhh



assalammualaikum...
dh 3ari i sakit perut...
arini dh xtahan sgt...
so i decide nk g kinik...
skali ble dh doktor cek...
rupe - rupenye...

jeng...jeng...jeng...

i preggy la...
dh msk 6mggu...
YA ALLAH...
sgguh xsgka...
debot akan jd KAKAK???
due jangka pada 20/8/12...
dkt2 je ngn trikh lahir debot 15/8/2010...
yg paling sadis due i jatuh pd raya kedua...
YA ALLAH...
sempat ke i nk mkn ketupat rnedang ni???

20.12.11

# tuesday blues 2 #


Selalunya......

✿ LELAKI selalu cakap : Kalau perempuan tak reti masak ni , memang tak boleh di bawak kahwin tau !

Oleh sebab itu !!!

✿ PEREMPUAN pun boleh la jugak cakap : KALAU LELAKI TAK RETI JADI IMAM , MEMANG TAK BOLEH DI BAWAK KAHWIN TAU !!
 
p/s: terjumpa kt fb member i td... menarik kn?? so kpd yg lelaki jgn la memilih sgt ye nk isteri yg sempurna aje... diri sndri 2 kne brubah dlu coz tggjwb anda lg bsr sbg ketua keluarga... so renung2kn selamat beramal...

13.12.11

#Tuesday Blues#



salam...
mls tol rsenye arini nk wt kj..
mklumla smlmkn slgor cuti smpena besday i...
eh silap besday sultan s'gor...
ingt ko 2 bsr sgt ke pgkt nye smp 1 s'gor nk cuti...
hahahahaha

time cuti dok umah le...
kms2 umah...
tbe2 mood mngemas 2 mbuak2...
dmulakan dgn acara mngemas stor...
lps kms stor trus mlarat2 smp la ke ruang tamu...
akhirnye rumah i br la nmpk cm rumah...
klo x dh mcm tongkang pecah...
(pic xtgkp pn)

lps siap kms umah mlm 2 lpat ken...
ni yg nk bgtau ni...
ken2 2 sume adalah dlm sebulan lbih dh i xlipat...
truk kn i ni??
i lau lipat ken mmg mls...
yg en.suami plak dia ni rajin bsh ken...
lau dia rjin bsh n rjin lipat kn best...
xyah i ssh2 lipat ken...

tp skang i dh ada pmbantu...
bkn bibik ye...
gaji i xcukup lg tok menggajikan seorang bibik...
hahahaha...
sape lg pmbantu i kalau bkn debot...
dia suke tlg i lipat ken...
xcaye??
lau xcaye tgk pic kt bwh....

 
ha skang pcaya x???
hahahaha...



7.12.11

panjangkn rambutku????

debot bgambar sblm tgk wayang OMBAK RINDU...

br lps bsiap2 nk g tgk wyg... sila abaikan ken bj yg bsepah2 dkt blkg 2...

cer tgk video ni




hii...
korang sume dh tgk video bdk ni???
sdp gile seyyy sore dia...
sore i pn xsesedap cmni...
tbaikkkk la ini bdk...
peaceee yoooo!!!

# wordless wednesday #






salam...
entri ini khas dtujukan kpd mama dayah...
cntik kn bj ni???
thanks byk2...
t bg debot bj lagikkkk.....

6.12.11

seluar



bermula dr hari ini i dsuruh pkei sluar...
motif??

sbb i kn juruteknik...
so byk wt kj2 mentenance...
ble pkei bj kurung xseswai katanye....

bg i???
pkei sluar ke bj kurung ke pe slhnye jnj kj jln...
len la lau i pkei bj kurung i xwat kj yg 2 i trime la...

seb bek yg tegur 2 timbalan...
lau bos i yg kerek 2 mmg i balas blk la kn...

xde pic nk upload dlm ni sbb malu...
aset i tang tuttt 2 bsr le...
hikhikhik...

tnjuk pic debot lg blh x??
body i n debot lebih kurang sme je...
debot tonggek i pn tonggek gak...
kuikuikuikui...

debot enteprem lg....


debot


arini mood mls nk wt koje mbuak2...
so i nk update psl debot la...

alhamdulillah skang umo debot dh 1thn 3bln...
makin hari debot makin bsr...
mcm xpcy yg i dh ada ank...
n trase mcm smlm br mlahirkn debot ni...
makin meningkat usia debot mcm2 kerenah yg ada kn...
antara kerenah debot yg i perhatikan skang ni ialah:

1) debot suke menyanyi - ble debot tgk i menyanyi otomatik dia pn nk nyanyi skali... tp sblm nyanyi dia mst akn pggil i dlu... nk2 time dia pggil 2 i mmg tgh feel nyanyi smbil drive la kn.. time 2 la dia akn ptong stim.. ble i dh sahut pggillan dia 2, trus dia nyanyi plak... adoi debot ni mmg ikut prangai betoi la...

2) debot pndai blakon - perghhh yg i mmg top la lakonan dia... nk2 time kte mrh dia... otomatik trus nangis... siap kuar air mata 2... cm kne mrh truk je... tp kjp je ngis lps 2 trus men n glak... sakit tol hati... 

3) suke tiru aksi dlm tv - mcm mne artis 2 nari ke nyanyi ke sure dia akn follow... lau artis 2 blakon nangis pn dia pndai tiru... sbijik lak lakonan yg dhasilkn oleh debot...

4) dh pndai mntak menan - ha yg ni i paling fobia lau nk bwk dia jln2 kt mall... ble nmpk je patung ke menan ke, or ape2 je yg menarik sure dia akn tnjuk n mjerit2 nk bnda 2... tp wt mse ni blh dkawal lg la... hope akn dtg debot xjd lebih truk... hahahaha

5) suke bjalan - ble bg pluang tok dia bjln xkire la dkt mall ke laman rumah ke debot xsuke pgang tgn... klo jln 2 betoi xpe... ni jln pn menyenget je... dh mcm ketam pn ada... dh 2 jln menonong2 ke dpn... sume bnda d langgarnye... ble dpegang tgn mrh bkn men... tnjuk prangai smp menerap ats lntai / rumput/ jlnraya... adoila anakku ini...

6) suke tgk baby - nmpk je org tolak stroller or dkung baby sure dia akn pggil baby... baby...baby... pdhal baby 2 sbaya dia je... pn pggil baby jgk... xsedo diri yg dia pn dlm kategori baby lg...paling xblh blah, ank patung lembu dia pn dia pggil baby... lg parah... yg lawak siap selak baju nk bagi baby dia tetek... aduyaiii...

7) suke bkawan - debot suke bkawan... p mne2 nmpk je kanak2 xkire usia bpe pn dia suke tegur... ramah ank i ni... ramah xbtmpat pn ada...hahaha

8) xsuke kt org lelaki - lau bwk debot dtg ofis rmai staf2 yg nk dkung dia... debot demand ok... nk2 kt lelaki... lau lelaki 2 bdiri dpn debot n debot xpaut suar or bj i 2 bmakna debot nk kt org 2... tp lau sebatu dia dh pluk i or tarik suar/ baju i 2 bmkna debot xnk kt org 2... tp yg plik lau g mall pekeja2 kt ctu cam indon ke bangla ke nk dkung dia, dia nk aje... dh kne mandrem ke ank i ni??? yg perempuan lak dia xkesah... sume dia nk...

9) suke pkei beg - debot suke pkei beg... ble i or en.suami pkaikan dia beg, otomatik dia akn salam n cium tgn kite... lps salam trus g hala ke pintu.. wt gaya cm nk bukak pintu tok kluar... seb bek debot pndek xdpt capai tombol pntu... lau x, mau kuar trus kot...

10) dh phm ape yg kite suruh - kalo suruh amik kasut ke brg ke debot dh phm... walaupn brg yg kite suruh amik 2 bkn brg yg betoi at least dia phm mksd kite... syukur sgt2...

11) suke puji i - yg ni i suke la... suke sbb dia slalu puji i cntik... nk2 time i bsiap2 tok kuar jln2... lau i bdiri dpn crmin tgh pkei tdung ke, debot pn dtg... trus dia puji ckp atikkkk... kombang kuncup lobang idung den... hahahahaha
 


bdk nakal....

p/s: buah hati i... makin hari makin nakal... xde debot mst sunyi hidup i n en.suami.... love her so much... muahmuahmuahmuah

no title



Kata najwa--->cinta muka buku
 
kata rangga--->ada apa dgn cinta

 kata radja--->benci bilang syg
  
kata angnes monika--->cinta tiada lojika

kata polis--->cinta itu sukar dtangkap
 
kata ustaz--->cinta itu anugerah
 
kata doktor -->cinta tak dpt dubati
 
kata guru -->cinta itu boleh untuk pelajari
 
kata hakim-->cinta tak boleh d hukum
 
kata org---> cinta itu indah
 
kata ulama --->cinta allah kekal abadi

menan baru... hoyeahhhh!!

as salam...
arini i br stat koje...
jumaat lps n smlm i cuti coz pgsuh debot ank dia kawen...
best jgk dok umah golek2...
arini cm mls nk koje walaupun dh lame cuti...
hahahaha...

ni i nk cite yg debot dpt menan br...
smlm sblm sggah umah kakak i, sggah giant kt area umah dia 2...
bli la menan br tok dia...
debot dr jauh dh nmpk menan 2...
siap jerit2 lg tnjuk menan 2 kt mama dia ni...
mmg nk soh mama dia bli la 2...
skang ni debot dh pndai...
nmpk je menan ke, patung ke, otomatik dia akn jerit n tnjuk2 bnda 2...
seb bek ltk dia dlm troli...
lau lpskn dia bjln alamatnye meraung2 la dia nk kn brg 2 jgk...

lps blk dr umah kakak i, mlm 2 en.suami pn psg kn la menan dia 2...
pny la xsbr2 cbuk nk naik jgk time papa dia tgh cntumkn moto dia 2...
moto debot ada muzik ble psgkn beteri...
i ni eksited la mskkn bateri dlm stereng moto dia 2...
ble dh bebunyi n debot asyik dok tekan je button muzik, lame2 i laki bini jgn pening pale lak ble muzik 2 xhenti2 bebunyi...
last2 papa debot cabutkn beteri 2 trus...
trus la sunyi sepi moto debot 2 tnpa sbrag bunyi...
so ble dh xbebunyi debot pn xnk nek...
adoiii...

nyesal lak bli jenis yg cmtu...
lau tau i bli yg mrh je yg xpkei beteri...
tekan hon gune tgn je kn bgus...


ni la moto debot... cntik x?? pink purple u...


1.12.11

‎16 FAKTA TENTANG BAYI BARU LAHIR YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU

16 Fakta Menakj...ubkan Bayi baru lahir
  1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan
  2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
  3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
  4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
  5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
  6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
  7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan. (fakta yg ni i stuju sbb debot dlu rmbt dia sume gugur sndri xyah ssh2 nk cukurkan... )
  8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
  9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.
  10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
  11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
  12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
  13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
  14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
  15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
  16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.